Kognition

Vad är Kognition?

Kognition är ett brett begrepp och beskriver människans förmåga att tänka och planera olika situationer. Varje dag är det mängder av beslut som ska fattas och mycket information som ska bearbetas i hjärnan. Den kognitiva förmågan bidrar till att man kan förstå vad saker och ting betyder, att vi kan kommunicera på olika sätt, minnas det vi ska minnas och glömma det vi ska glömma.

Även att hålla och beräkna tid, planera, organisera och strukturera sin dag. En ostrukturerad dag med att t.ex. sitta framför datorn på natten för att man inte har koll på tiden kan även bidra till dålig sömn och påverka nästkommande dag. Den kognitiva förmågan gör också att vi kan lösa problem, utföra flera saker samtidigt, ta initiativ, hålla tråden i det vi gör och avsluta det vi påbörjat.

Den kognitiva funktionen kan försämras om hjärnan skadas, inte har utvecklats eller om man råkat ut för någon sjukdom. Även psykoser och långvarig stress påverkar kognitionen negativt. Man ska komma ihåg att de kognitiva funktionsnedsättningarna är olika beroende på varje individ, vilka miljöer man vistas i och en mängd andra faktorer. Det måste man ta hänsyn till för att varje person ska kunna få rätt stöd som passar just henne.

Kognitivt stöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar